1994 yılında Jeff Bezos tarafından kitap satış sitesi olarak kurulan Amazon, bugün geldiğimiz noktada devasa bir yapıya dönüştü. Öyle ki sahibine saniyede 2.5 $’dan fazla kazandırıyor. Kabaca bir hesap yaptığımızda şuan Türkiye’de asgari maaş alan birinin aylık geliri 340 $. Bu da demek oluyor ki, Jeff Bezos yaklaşık 2 dakika da ülkemizdeki birinin asgari maaşını elde edebiliyor. Şirketin ne kadar fazla gelir ettiğini ve büyüklüğünü hayal edebildiğimize göre asıl konumuza geçebiliriz. Amazon, 2006 yılında bir grup tarafından saldırıya uğradı. Amazon Noir nedir? Tuhaf bir hacker hikayesine başlıyoruz.

Amazon Noir Nedir?

Amazon’un kitap satışlarında etkili olan “Kitap İçinde Ara” adında bir hizmeti vardı. Bu hizmet sayesinde araştırma yapan yahut bir konu hakkında bilgi almak isteyen insanlar, bu kısımda arama yapıyor ve konuyla ilgili olan kitabın, rastgele tek bir PDF sayfasına ulaşabiliyorlardı. Bu sayfayı inceledikten sonra amaçlarına uygunsa kitabı sipariş edip alışverişlerini tamamlıyorlardı. Yani fikir edinmek için bu hizmeti kullanmak oldukça yararlı görülüyordu.

İşte tam bu noktada daha önce de bir yazımızda bahsettiğimiz, Google Kendini Yiyecek projesinin sahibi Ubermorgan grubu bir açık fark etti. Bu sistemin zayıf noktalarından faydalanmak için bir program yazdılar. Amazon Noir adındaki bu program, “Kitap İçinde Ara” hizmetine sayısız sorgu gönderiyor ve elde ettiği PDF sayfalarını yedekliyordu. Daha sonra yedeklenen sayfalar, yine aynı program tarafından kitaba ve onun sayfa sayılarına göre sıralanıyordu. Bu yöntemle yalnızca bir hafta gibi kısa bir sürede 3000 telifli kitabın dijital kopyasını indirmişlerdi. Bu sistemin çalışma şeması aşağıdaki görselde mevcut. Fakat yine de kabaca açıklamak gerekirse şöyle anlatabiliriz; Her biri farklı amaca hizmet eden ve dünyanın 4 farklı noktasında olan toplam 4 adet sunucu mevcut. Amerika’da bulunan sunucu, sorguları göndermek ve görüntülenen PDF sayfalarını indirmek için kullanılıyor. Rusya’da yer alan sunucu sayesinde indirilen PDF sayfalar bir araya getiriliyor ve kitabın sayfa sayılarına göre sıralanıyordu. Daha sonra yine aynı sunucu tarafından P2P’ye (Eşler Arası Ağlar) gönderiliyordu. Avrupa’da yer alan iki sunucu ile bu sistemin işleyişi ve düzeni sağlanıyordu.

Amazon Noir Projesinin Amacı ve Sonu

Bütün bu uğraşın amacı bilgisayar korsanlığı yapmak değildi. Zaten herhangi bir maddi kazanç sağlama beklentisi yoktu. Amazon Noir projesinin asıl amacı, dijitale taşınan bilginin, halka açık şekilde özgür bırakılmasıydı. Ayrıca Amazon, görüntülemeye izin verdiği PDF sayfası için herhangi bir telif istemiyordu. Ubermorgan grubu da, telif istenmeyen sayfaları bir araya getirmişti. Dolayısıyla teorik olarak bu yapılan bir sorun olmamalıydı. Fakat grup telif savaşlarını sonuna kadar zorlamış olsalar da, daha fazla dayanamadılar. Amazon şirketi, bu olayın gizli kalması için bedeli açıklanmayan bir ödeme yaparak, kullanılan sistemi satın aldı. Daha sonra “Kitap İçinde Ara” servisinde değişikliklere giderek açıklarını kapattılar.

Önemli olarak kabul edilen bir çok sanat otoritesi tarafından, Amazon Noir bir modern sanat projesi olarak kabul edildi. Çünkü arkasında yatan sebep ve araçlar oldukça ufuk açıcıydı. Almanya, İtalya, Tayvan ve Çin gibi birçok ülkenin sanat müzesinde sergilendi. 

Accademia Albertina, Torino’daki Sergi – İtalya

Bu konu hakkında ne düşünüyorsun? Fikirlerini bizimle paylaşarak gelişmemize katkı sağlamanı çok isteriz.

Kaynak : Amazon Noir

Yazar Hakkında

Efgan Bey

27 yaşında olan bir tasarımcıyım. Felsefe, edebiyat, teknoloji ve bilim gibi entel dantel şeylerden keyif alırım. İyi insanlar olma yarışında, bütün yarışmacı arkadaşlarıma başarılar dilerim. İyi olan kazansın.

Tüm Yazıları Görüntüle