İlk duyduğunuzda garip gelse de, aslında devletler arası mücadelenin tüm evrene yayılmış olması çok normal. Yeraltı kaynaklarına ulaşmak, dünyanın nimetlerinden faydalanmak için oluşturulan teknolojiler gerçekten inanılmaz. İşte bunlardan biri de nükleer buzkıran gemileri. Peki bunlar nedir, ne işe yarar?
    İlk nükleer buzkıran gemisi 1957’de Sovyetler Birliği tarafından üretilmiş, ismine de Lenin adı verilmiştir. 30 yıl görev yaptıktan sonra faaliyetleri durdurulmuş ve kaldırılmıştır. İlk çalışmaları yapan Rusya’nın bu alanda hem güçlü hem de öncü olduğunu söylemek mümkün.

Lenin buzkıran gemisi, Kuzey ışıkları altında.

Buzkıran Gemileri Neden Kullanılıyor?

    Buzulların erimesiyle birlikte yeni yeraltı kaynaklarına ulaşmak için ülkeler birbirleriyle yarış halinde. Çünkü buzulların erimesi demek; devasa petrol ve doğal gaz rezervlerinin de açığa çıkması ve ulaşabilir olması demek.
    ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi’ne göre, Kuzey Kutbunda 412 milyar varile denk gelen devasa petrol ve doğal gaz rezervleri bulunuyor. Bu rakamın dünyadaki keşfedilmemiş petrol ve doğal gazın yaklaşık yüzde 22’sine denk olduğu düşünülüyor. Bu kaynaklara ulaşmak için, devasa buzkıran gemileri üretiliyor.

Yamal buzkıran gemisi, orijinal adı “Ekim Devrimi”.1992 yılında şuan ki ismini aldı.

Güçlü Ekonomiler Güçlü Filolar Yaratır

    Bu konu da Rusya’nın tarihsel geçmişi ile öncü olduğunu söylemiştik. Rusya’nın yanı sıra bu yarışa başka ülkeler de katılmış durumda.
    En büyük buzkıran filolarının bulunduğu ülkeler Rusya, İsveç ve Finlandiya’dır. Buzkıranlar daha çok Baltık Denizi’nde, Amerika’nın kuzey kıyılarında, Hudson Körfezi’nde ve Rusya için çok önemli olan Arktik Okyanusu’nde kullanılır.
    Bu yarışta ABD’nin de 3 adet buzkıran gemisi olmasına rağmen biri ekonomik ömrünü doldurmuş durumda. ABD’nin yeni bir buzkıran gemi filosu için toplam 1 milyar dolarlık bütçeye ihtiyaç duyduğu ancak bu bütçe teklifinin ABD kongresinden geçmesinin hayli zor olduğu bilinmekte.

Dünyanın En Büyük Buzkıran Gemisi – Ural

    Rusya’nın ürettiği Ural nükleer buzkıran gemisi, geçtiğimiz yıl 2019’un Mayıs ayında suya indirildi. Büyük bir kısmı tamamlanan buzkıran gemisinin, hazır hale getirme işlemlerine suda devam edilecek. 2022’de donanmaya teslim edilmesi planlanan Ural, dünyanın en büyük nükleer buzkıran gemisi unvanına sahip olacak. Geminin içinde iki adet nükleer reaktör bulunuyor. Böylece yakıt ikmali olmadan dört yıldan fazla denizde kalabiliyor. Uzunluğu 173 metre. Yani neredeyse iki futbol sahası büyüklüğünde. Bunun yanında Rusya; Sibir, Yamal, Arktika isimli başka büyük gemilere de sahip.

Ural buzkıran gemisi, tersanede üretim aşamasında.

    Buzulların erimesi ile felakete doğru giden bir dünyanın, kapanın elinde kalır şeklinde tüketilen kaynakları. Siz bu rekabetçi mücadele için ne düşünüyorsunuz? Bu konudaki fikir ve sorularınızı merak ediyoruz. Lütfen bizimle paylaşmaktan çekinmeyin.

Kaynak : Kutuplarda Buzkıran Rekabeti
                 Ural Buzkıran Gemisi

Etiketlenenler:

Yazar Hakkında

Lizardk

Siz beni bir de hayattan zevk alırken görecektiniz.

Tüm Yazıları Görüntüle