Eminim ki yazılım mühendisi denince akla ilk gelen erkekler oluyordur. Ama Margaret Hamilton, bu ön yargının karşısında dimdik duruyor. Hepimiz Ay’da yürüyen ilk insan olan Neil Armstrong’u tanıyoruz. Ay’a yapılan bu ilk başarılı yolculukta sadece onu hatırlıyor olmamız biraz haksızlık gibi sanki. Neden mi?

    Henüz ortalıkta Google ve Facebook yokken. Hatta kişisel masaüstü bilgisayarları bile yokken, yazılım mühendisliği diye bir alan olduğunu öğrendik ondan. Bugün değeri milyonlarca dolar değerinde olan bir sektörün ortaya çıkmasında büyük rol oynadı. Sadece bu kadar mı ?

Apollo 11 Görevindeki Sorunlar

    NASA ekibi, 1969 yılındaki Apollo 11 görevi için çok yoğun bir şekilde çalışıyordu. Kalkış, rota hesaplaması ve yörünge gibi bir çok konuda yol kat etmişlerdi. Ama astronotları Ay yüzeyine güvenli şekilde indirmekle ilgili bazı sorunlar vardı. Sonuçta Apollo 11 iniş konusunda sorun yaşarsa, geri dönüş için büyük bir tehlike yaşanacaktı. Margaret önderlik ettiği yaklaşık 400 kişilik yazılım ekibiyle işe koyulduğunda, henüz yazılım kavramının önemi bilinmiyordu.

    1965 yılında ekibiyle birlikte çalışmalara başladı. Yüzlerce hataya karşı, binlerce çözüm üreten kod yazdılar. Margaret, zamanın büyük bir bölümünü laboratuvarında geçiriyordu. Kod yazarken önemli olduğunu düşündüğü bir şey fark etti. Kodları, öncelik sırasına göre değil önem sırasına göre yazmalıydı. Böylece bir çok hayati müdahalede bulunabiliyordu. Bu planla devam ederek ekibiyle beraber görevini bitirdi. 

Yazılımı bitirdiğinde, elle yazılan kod satırlarının tamamı boyunu geçiyordu. Margaret Hamilton tam anlamıyla boyunu aşan bir başarıya imza atmıştı.

Zorlu Apollo 11 Görevi Başlıyor

    20 Temmuz 1969’da artık kader anına gelinmişti. Apollo 11 Ay’a doğru yolculuğuna başlamıştı. Uçuş esnasında irili ufaklı bir çok problem yaşanmıştı ama hiçbiri göreve engel olacak aksaklıkta değildi. Fakat astronotlar, yolculuğun tamamlamasına çok kısa bir süre kala, görevin durdurulması gerektiğiyle ilgili sistem uyarıları almaya başladılar.

     Devreye giren alarmlar kısa süreli bir panik yaşatsa da, daha sonra anlaşıldığı üzere yazılımsal bir problem yoktu. Güç kaynağının yerinden hareket etmesiyle ilgili bir yanlış alarmdı. Hata ayıklama konusunda oldukça başarılı olan yazılım sayesinde iniş sorunsuz şekilde gerçekleşti. Margaret Hamilton bu konuda daha sonra “Sorunu belirleyerek, çözüm için harekete geçen bir yazılım sayesinde Apollo 11 görevini kurtarmıştık.” diyecekti.

Margaret Hamilton, test düzeneklerini kontrol ederken.

NASA Serüveninden Sonrası

    Margaret Hamilton insanlığı bir adım öteye taşımıştı. O günden sonra teknoloji ve bilim denince akla gelen kadınlardan biri olmuştu. NASA, bu yazılımdan memnun kaldığı için diğer projelerinde de kullanmaya başladı. Margaret, o güne kadar NASA’nın verdiği en büyük para ödülünü de elde etmişti. Daha sonra özel sektöre adım attı. Hamilton Technologies’i kurdu. Yıllar 2016’yı gösterdiğinde bir de Barack Obama tarafından Özgürlük Madalyası’na layık görüldü.

    Başarılarla dolu bir dahinin hayatına göz attık. Düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın. Dilerseniz Kimdir / Nedir kategorisine göz atarak, buna benzer diğer yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Günümüzdeki kadınlara cesaret vermesi umuduyla…

Kaynak : Margaret Hamilton’ın Bilgisayar Kodu

Etiketlenenler:

,

Yazar Hakkında

Efgan Bey

27 yaşında olan bir tasarımcıyım. Felsefe, edebiyat, teknoloji ve bilim gibi entel dantel şeylerden keyif alırım. İyi insanlar olma yarışında, bütün yarışmacı arkadaşlarıma başarılar dilerim. İyi olan kazansın.

Tüm Yazıları Görüntüle