Yüzyıllar boyu insanoğlu genç kalmanın formüllerini aradı. Geliştirilen teknolojiler sayesinde, vücudumuzdaki hücrelerin hangi durumlarda daha hızlı veya daha yavaş yaşlanacağı saptandı. Bunun başında elbette yaşam şeklimiz, fiziksel ve biyolojik düzenimiz, genetik kodumuz ve aldığımız besinler en büyük etkenlerden bazıları. Ancak geç yaşlanmada etkili olan farklı konularda var. Vücudumuzun kendini yemeye başlaması gibi. Yaşam şeklimizi etkileyen ve önemli keşiflerden biri olan Otofaji yazımıza bir göz atalım.
Otofaji Nedir?

Kısaca şöyle anlatalım :Otofaji, insan hücrelerinin adeta bir geri dönüşüm sistemi içerisine girerek, kendini yenileme şekildir. Bu kavram günümüzde “kendi kendini yemek” olarak ifade ediliyor. Oruç ve otofaji terimiyle ortaya konan bu yeni araştırmaya göre uzun süre aç kaldıktan sonra kendimizi yiyoruz. Şaka değil…
En az 12 saatlik aç kalmanın sonunda, (kalori alınmamalı, çay, su vb. kalorisiz içecekler tüketilebilir.) hücreler yiyecek bir şey bulamayınca işe yaramayan, eskimiş, çöp hücreleri yemeye başlıyor. Onlardan artan parçalar ise yeni hücrelerin yapımında kullanılıyor. Uzmanlar bunun, vücudun strese karşı geliştirdiği bir eylem veya hayatta kalma mekanizmasına verilen tepkinin bir sonucu olarak ifade ediyorlar.
Otofaji Nasıl Ortaya Çıktı?
Tıp dünyası artık aralıklı oruç veya aç kalmanın (özellikle karbonhidrat alımının azalması) vücuda çok iyi geldiğini ve birçok hastalıktan koruduğunu söylüyor. Önceden üç öğün ve ilave olarak ara öğün yapılmasının vurgulandığı yemek düzenimizin, araştırmalarla yıkıma uğradığını söyleyebiliriz. Tabiri caizse doktorlar, artık aç kalın diyor. Özellikle bu çalışma ile Nobel Tıp Ödülü, Japon hücre biyoloğu Yoshinori Ohsumi‘ye verildi. Onun harekete geçirdiği bu devrim, üç öğün ve ara öğün düzenini tasdikleyen çoğu doktorun U dönüşüne sebep oldu. Bilindiği üzere Türk milletinde önceden beri üç öğün yeme alışkanlığı bulunmuyor. Bu, genelde Tanzimat dönemiyle ortaya çıkmış bir durumdur ve Batılı tarzda yemek düzenine geçişimizi resmeder. Öyleyse aç kalmak veya az yemek bize çok da yabancı değil. Sonuçta çok yemenin israf sayıldığı bir öğretiyle büyümedik mi dostlar 🙂
Otofajinin Faydaları Nelerdir ?
Oruç ve otofajinin faydalarını saymakla bitiremeyebiliriz. Genel olarak akılsal hastalıkları aza indirgediği, kalp hastalıklarından koruduğu ve kanserle savaştığı öne sürülüyor. İleri düzey stresle başa çıkarken aynı zamanda genç kalıyoruz. Bu bir nevi diyet ve yeme şekli olarak kabul edilebilir. Deneme yapmak isterseniz ulaşabileceğiniz çok fazla liste ve uygulama metodu mevcut. Özellikle ilgilenenler Prof.Dr.Yavuz Yörükoğlu’nun “30 günde 10 yıl” kitabını temin edebilir.
Ayrıca bu yöntemi yıllar önce Knut Hamsen’in “Açlık” kitabında baş karakter olan Andreas Tangen, mecburi olarak uyguladı. Karakter az kalsın ölüyordu, belki de öldü, kim bilir. Bu güzel kitap tavsiyesini de yapmış bulunalım. Ayrıca bir gün etrafımızda bayılan insanlar görme ve yardım etme ihtimaline karşın, tuzlu çubuk kraker taşıyalım diyorum. Tüm ilaçlardan daha etkili olduğunu söylememe gerek yok herhalde. Gerçi masum tuzlu çubuk krakerimizde zamlanmış olabilir. Tuzlu çubuk kraker sevenler el kaldırsın!
Kaynak :
Oruç ve Otofaji – Genç Kalmanın Sırrı (Video)
Otofaji: Vücudunuzu Arındırmanın Gerçek Yolu
Otofaji Nedir? Nasıl Beslendiğimiz, Hücre Yenilenmesini Hızlandırabilir mi?
Nobel Tıp Ödülü, Japon hücre biyoloğu Yoshinori Ohsumi’ye verildi
Otofaji: Programlı Hücre Ölümü